Report: Environmental Assessment by United Nation

13

enviro-assesment-un.jpgNah, sebelum beradu argumentasi tentang analisa kimia-fisika, berikut ada sebuah laporan Environmental Assessment Hot Mud Flow East Java, Indonesia. Final Technical Report: United Nations Disaster Assessment and Coordination mission in June & July 2006 and follow-up mission in July 2006, UNITED NATIONS.

Nah kalau kita menganggap UNDAC (United Nations Disaster Assessment and Coordination) cukup fair dan kredible. Sebaiknya data-data seperti ini yang kita gunakan. Data-data yang ada disini tentunya dapat sebagai acuan bersama. Semoga dengan penyatuan hasil data ini semua mengarah ke kesamaan langkah penanganannya. Silahkan di unduh disini. atau coba yang sini File dalam pdf Maaf kalau banyak yg kesulitan donlod,

Terimakasih Mas Amien, semoga report yg free distributed ini mengurangi kepenasaran pembaca dan masyarakat awam.

Executive Summary
Overview

Since 29 May 2006, a mud volcano has been emitting ‘hot mud’ in Sidoarjo district in East Java, Indonesia. Mud volcanoes are geological phenomena due to subsurface over-pressurized mud layers. The cause of the eruption has not yet been established. However, it may be linked to the gas exploration activities by Lapindo Brantas at the Panjar Banji I well.

The mud volcano emits mud at an average rate of more than 40,000 m3/day, and has inundated 4 adjacent villages, displacing nearly 7,000 people. Almost 12,000 (accumulative) medical treatments have been carried out, mainly for people affected by the release of hydrogen sulphide gas.

On 20 June, the Indonesian Ministry of Environment (KLH) made a request for technical assistance with the identification of environmental impacts of the ‘mud flow’ to the United Nations Office of Humanitarian Affairs (OCHA). OCHA Environmental Emergencies Section in collaboration with the OCHA Field Coordination Support Section deployed a United Nations Disaster Assessment and Coordination (UNDAC) team with five environmental experts from 25 June to 6 July 2006. Following a second request made by the Indonesian Ministry of Environment at the end of the UNDAC emergency mission on 27 July 2006, an environmental expert was redeployed to Indonesia. The government of Switzerland kindly provided the expert for this follow up mission.
This report contains the technical findings, conclusions and recommendations, including results of analysis by the Institute for Public Health and the Environment in the Netherland from the first mission, as well as the report of the follow-up mission. The latter is in Annex 4.

Summary of findings, conclusions and recommendations

Findings and conclusions

The following is a brief summary of the findings and conclusions. More detail on each of these conclusions can be found in section 3 of this report.
• The current impact on human health and the environment is low due to containment of the mud in above ground basins.
• The above-ground basins are not a sustainable solution.
• Sudden release of the mud into an aquatic environment will kill the aquatic ecosystem and have serious humanitarian consequences.
• Normal levels of organic compounds (including phenols) have been found in the mud.
• Air samples and measured air quality do not show concentrations of toxic gasses (including hydrogen sulphide) above expected levels.
• Risks from reccurent toxic gas emissions, earthquakes and subsidence are unknown, but should be considered.
• More research and monitoring of the quality of the mud is needed before final statements can be made on the toxicity of the mud. However, organic compounds, and heavy metals including phenol and mercury are not found to be above normal levels.
Recommendations
The following is a brief summary of the recommendations. More detail on each of these recommendations can be found in section 3 of this report.
• Reinforcement of the above-ground basins is urgently needed.
• The local environmental authorities should strengthen their coordination, analysis and interpretation capacity focusing on heavy metals (in particular mercury) and salinity/conductivity (as an indicator for the dispersion of the mud).
• Developent of a medium term strategy based on a number of options, including a worst case scenario is urgently required.
• Measurement of the radioactive isotopes is required to determine the re-usability of the mud.
• The UN agencies currently involved should continue to monitor the humanitarian impact on the affected population.
What you will see on report (apa yg akan didapat dari laporan ini) :

Table of Contents
Executive Summary ……………………………………………………………………………………………..1
Overview …………………………………………………………………………………………………………1
Summary of findings, conclusions and recommendations ………………………………………1
1 Introduction ………………………………………………………………………………………………………3
Situation ………………………………………………………………………………………………………….3
2 Findings and Observations …………………………………………………………………………………4
Banjar Panji I well……………………………………………………………………………………………..4
Mud volcanos …………………………………………………………………………………………………..4
Toxic gas: hydrogen sulphide……………………………………………………………………………..5
Humanitarian and infrastructural impact……………………………………………………………….5
Emergency response ………………………………………………………………………………………..6
Overview of the affected site………………………………………………………………………………8
Environmental assessment ………………………………………………………………………………..9
Review of existing sampling and data analysis ……………………………………………………..9
Independent sampling and analysis by the UNDAC team …………………………………….11
Analysis of the environmental assessment …………………………………………………………12
3 Conclusions and Recommendations…………………………………………………………………..16
Overview ……………………………………………………………………………………………………….16
Conclusions……………………………………………………………………………………………………16
Recommendations ………………………………………………………………………………………….18
4 Future Outlook and Indicative Risk Assessment…………………………………………………..20
Marine environment exposure…………………………………………………………………………..20
Agricultural land exposure………………………………………………………………………………..20
Annex I Sampling, Analysis and Results of the Impact Screening Carried Out By The
UNDAC Team and RIVM/VROM. …………………………………………………………………………25
Introduction ……………………………………………………………………………………………………25
Sampling strategy……………………………………………………………………………………………26
Summary of results from analysis done at RIVM, Netherlands………………………………28
Dry weight of the mud ……………………………………………………………………………………..30
Analysis of inorganic compounds in mud ……………………………………………………………31
Measurements of air with handheld measurement devises …………………………………..32
Analysis of organic compounds in air by canisters……………………………………………….32
Analysis of organic compounds in air by charcoal tubes……………………………………….35
Analysis of organic compounds in air by passive samplers …………………………………..38
Analysis of radiation ………………………………………………………………………………………..40
Results ………………………………………………………………………………………………………….42
Annex II Possible Options for Mud Management……………………………………………………43
Annex III Proposed Setup of Mud Quality Monitoring Program …………………………………44
Annex IV Follow-up Mission Report ……………………………………………………………………..48
Introduction ……………………………………………………………………………………………………48
Approach……………………………………………………………………………………………………….48
Findings………………………………………………………………………………………………………..48
Recommendations ………………………………………………………………………………………….50
Activities ………………………………………………………………………………………………………..53
Action Plan …………………………………………………………………………………………………….58

13 COMMENTS

  1. Hey would you mind stating which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog soon
    but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.

    P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

  2. Kita tunggu dech, hasil diskusi para pakarnya di:
    AAPG International Conference
    and Exhibition
    26-29 October 2008 • Cape Town, South Africa

  3. Mas, saya sudah baca laporannya, Karena basic saya adalah awam dan
    bahasa inggrisnya juga pas-pasan, banyak penjelasan teknikal yang saya
    nggak mudheng, tapi biarlah yang penting ‘kan kesimpulannya 🙂 dan
    yang nyantol di kepala adalah dari p.17 laporan atau p.18 file pdf,

    yaitu:
    Impact of sudden release of mud
    The mud is characterised by high salinity (comparable to sea water)
    and high turbidity (sediments) and can create anaerobe conditions.

    Sudden release of the mud into an aquatic environment (river, sea) will result in ‘killing’ the aquatic ecosystem with serious implications for those people dependent on these ecosystems (fish ponds, sea fishing). Release of mud onto agricultural land will destroy crops. In addition to these acute effects on agricultural land and aquatic environment, heavy metals, if proven to be present, will
    be released into the environment and into the food chain with possible
    long-term impacts on human health.

    Toxicity levels
    Due to some conflicting results of analyses conducted by local authorities, local universities and the UNDAC team, the main conclusion is that more research and monitoring of the quality of the mud is needed before final statements can be made on the toxicity of the mud. ….

    Pertanyaan saya:
    1. Karena laporan dibuat bulan Juli 2006, apakah ada penelitian lanjutan dan sudah ada final resultnya?
    2. OOT lagi:) merujuk kepada pernyataan “sudden release…” (yang berulang-ulang disebut di dalam laporan itu), apakah ada dampak berkaitan dengan “insurance clause” bila LBI menggelontorkan lumpur langsung tanpa treatment. Ini penting menurut saya, karena ketika masalah diambil alih pemerintah c.q. negara maka kita tentu harus memperhitungkan minimum lost yang paling memungkinkan (seingat saya kita pernah membayar besar dalam kasus Pertamina vs Karaha Bodas). Catatan: Pada dasarnya kita tidak mengharapkan mengambil klaim, karena pada dasarnya kita tidak ingin ada malapetaka menimpa.
    3. Kalau dalam kandungan banyak benzene dan toluen, besar kemungkinan banyak minyak dong, ya :), seperti yang Mas Rovicky bilang dulu bahwa bumi Jawa Timur kaya minyak.
    Demikian, terima kasih atas perhatiannya.

  4. Mas Arief, sebenernya UN atau ITS atau ITB sama-sama juga looh. Cuman mengapa kalau ditulis sama UN kok jadi bisa diterima siapa saja ya ?
    Btw, Pak Men KLH itu juga masih ada di UNEP, jadi ini bisa membuat pak MenKLH “convinience”.

  5. Saya sudah dapat filenya,bukan download dari sini tetapi dikirimi teman melalui email.. hehe.. tp dia juga dapatnya dari situs ini juga. Terima kasih Pak Rovicky sudah mau berbagi info ini. Lumayan, jadi tau pandangan yang cukup obyektif mengenai si “lusi” ini.

    Salam,

    ::ArieF::

  6. mas arief,

    kalo ada tulisannya kayak gitu (file is damaged or corrupted), tandanya waktu donlot ngga bagus. coba pake donlot menejer (IDM, DAP, Flashget, getright, dll).

    gitu ajah…

  7. Oh bisa yah Mas Bima ? dari tadi saya sudah coba beberapa kali, tp memang gak bisa. Ketika download bisa selesai, tapi pas buka pdfnya muncul tulisan “the file was damaged and could not be repaired”. Internet buka dari kantor, kalau buat browsing sih cepet. Mungkin di block oleh servernya yah ?? Oke deh kalo begitu, nanti di rumah saya coba download lagi. Terima kasih atas infonya Mas Bima. Untuk Pak Rovicky maaf nih merepotkan.. 🙂

    ::ArieF::

  8. Pak Rovicky, saya sudah coba download file ini tapi sepertinya tidak bisa ? apakah ada link asli atau file aslinya ? Terima kasih sebelumnya pak Rovicky. Blognya informatif sekali.

    ::ArieF::

Leave a Reply